Punkty: 141

odwiedziny: 111      poprzedni | następny

powrót

Bułeczki pełnoziarniste

  • łatwe
  • powyżej 60 min

Składniki:

0.5 kg mąki pełnoziarnistej ,
1, 1/2 łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru,
szczypta pieprzu,
1 łyżeczka kminku mielonego,
4 łyżki płatków żytnich,
2 łyżki ziaren słonecznika,
1 łyżka ziaren dyni,
50 g drożdży,
250 ml letniej wody,
20 g oleju rzepakowego,
1/2 łyżeczka lubczyku.

Sposób przygotowania:

Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsyp: pokruszone drożdże, sól, cukier, pieprz, kminek, wlej wodę, dodaj szklankę mąki pełnoziarnistej i wszystko razem wymieszaj robotem kuchennym (2 sztuki widełek). Dodaj płatki, słonecznik (lub inne ziarna np. len, dynie) Miksuj dodając powoli mąkę. Zmień widełki na pojedynczy świder w robocie i dodając mąkę mieszaj. Masa na bułeczki powinna być taka, aby można było rękoma wziąć ciasto. W zależności od potrzeby dodaj trochę mąki lub wody. Nie musisz czekać! Od razu uformuj okrągłe bułeczki i pozostaw na ok 1 godz. w ciepłym miejscu. Bułeczki będą rosły. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Bułeczki wstaw do gorącego piekarnika na ok 20 min. Żeby skórka była chrupiąca i błyszcząca posmaruj wodą świeżo upieczone bułeczki. Smacznego.:)


Głosowanie zostało zakończone.


Komentarze

Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować lub Zaloguj przez facebook

Co sądzisz o tym, by każda kobieta mogła zażądać porodu w drodze cesarskiego cięcia?



Zobacz wyniki ankiety, skomentuj